Polish Student Organization

PSO jest organizacją zrzeszającą studentów i absolwentów uczelni nowojorskich oraz z okolic Nowego Jorku. Naszą misją jest integrowanie młodych ludzi polskiego pochodzenia oraz szerzenie informacji na temat możliwości wyższego wykształcenia w Stanach Zjednoczonych wśród Polonii amerykanskiej. Poprzez organizowanie wydarzeń kulturalnych oraz sesji informacyjnych, propagujemy znaczenie wyższej edukacji oraz jednoczymy młodych ludzi pragnących dzielić się swoimi doświadczeniami. Od dłuższego już czasu jesteśmy ważnym źródłem informacji o studiach w Ameryce, zaś jednym z naszych priorytetów jest rozwinięcie naszego programu stypendialnego dla studentów polskiego pochodzenia.

Nasza strona w dużej mierze odzwierciedla naszą działalność. Możecie tu znaleźć informacje o naszej organizacji, nadchodzących wydarzeniach, a także o amerykańskim systemie edukacji i o tym jak dostać się na studia w USA.

Wszystkich, ktorzy dysponuja chwila wolnego czasu i pokladami energii, albo tych  ktorzy chca nas dopingowac i wspierac nas duchowo, zapraszamy do wstapienia w szeregi PSO. Stancie sie czescia wyjatkowej i jedynej w swoim rodzaju organizacji polonijnej non-profit, ktora juz od przeszlo dwudziestu lat sluzy niestrudzenie wszystkim, ktorzy tego potrzebuja. Stan sie jednym z czlonkow naszej wielkiej rodziny, baw i ucz sie sie razem z nami. Spedzaj swoj wolny czas w doborowym towarzystwie i poznawaj ludzi, ktorych nie spotkasz nigdzie indziej!

ZAPRASZAMY!!!

Organizacja Studentów Polskich

“Jak otrzymać wizę studencka”

WIZY STUDENCKIE

Część I
“Jak otrzymać wizę studencka?”

Autor:  Katarzyna Kowalska


Artykul ten zostal pierwotnie opublikowany w “Nowym Dzienniku”


Wiza i status

Wizy studenckie: F-1, J-1 i M-1 naleza do kategorii wiz nieimigracyjnych. Wizy: F-2, J-2 i M-2 wydawane sa czlonkom najblizszej rodziny studenta (malzonkom i dzieciom), którzy chca wraz z nim mieszkac w Stanach w czasie studiów. Wize wjazdowa wklejona do paszportu otrzymuje sie w ambasadzie lub konsulacie USA (wladze amerykanskie zdecydowanie preferuja, aby bylo to w kraju ojczystym osoby starajacej sie o uzyskanie wizy).

Wydawane obecnie Polakom wizy studenckie sa zazwyczaj wizami wieloletnimi (okres waznosci odpowiada przewidywanemu okresowi studiów) z prawem wielokrotnego przekraczania granicy. Pierwsze przekroczenie granicy USA na wizie studenckiej powinno nastapic nie wczesniej niz 30 dni przed terminem rozpoczecia studiów.

Tak jak w przypadku wiz turystycznych, samo przyznanie wizy wjazdowej nie oznacza automatycznie, ze osoba taka na pewno zostanie wpuszczona do Stanów. Na szczescie w przypadku wiz studenckich “zawracanie z granicy” nalezy do rzadkich przypadków, ale jest teoretycznie mozliwe.

Status studenta przyznawany jest w momencie przekroczenia granicy USA – wtedy w paszporcie urzednik imigracyjny wbija stempel z nazwa wizy pobytowej (F-1, J-1 lub M-1) oraz z adnotacja okresu waznosci. Najczesciej jest to D/S (duration of status – czyli trwania studiów). Oznacza to, ze osoba na wizie studenckiej ma prawo do pobytu w Stanach do momentu zakonczenia nauki (plus krótkiego okresu po tym: 30 dni w wypadku wizy J-1 i M-1, 60 dni w wypadku F-1).

Moze sie zdarzyc, ze student otrzyma w ambasadzie wize wjazdowa wazna krócej niz okres studiów. Nie ma to znaczenia, dopóki przebywa na terytorium USA (ma przyznany przy przekroczeniu granicy status studenta). Natomiast jesli bedzie chcial po uplywie waznosci wizy wjazdowej wyjechac na wakacje poza Stany, bedzie musial udac sie do konsulatu USA po nowa wize wjazdowa.

Rodzaje wiz studenckich

Najbardziej popularna wiza studencka, F-1, przyznawana jest studentom uniwersytetów, college’ów, seminariów duchownych, uczniom szkól podstawowych i srednich oraz osobom ksztalcacym sie na specjalnych kursach doksztalcajacych (w tym jezykowych, np. intensywnych kursach angielskiego). W wypadku uczniów szkól podstawowych i srednich wize F-1 mozna otrzymac tylko w celu podjecia nauki w szkolach prywatnych lub nie wiecej niz przez jeden rok w publicznej szkole sredniej (i to pod warunkiem zwrotu kosztów nauki).

Wiza J-1 jest podobna do F-1 (akademicka wiza studencka), z tym ze przyznawana jest ona wylacznie tym studentom, którzy otrzymali srodki na studia od fundacji rzadowych i prywatnych (wiza F-1 przyznawana jest automatycznie osobom oplacajacym studia z wlasnej kieszeni, z pieniedzy rodziny lub ze stypendium uniwersyteckiego). Od niektórych osób na wizie J-1 wymaga sie, aby po ukonczeniu studiów wrócily do kraju ojczystego na okres przynajmniej 2 lat. Zazwyczaj wymóg ten obowiazuje w stosunku do osób, których koszty studiów zostaly pokryte przez amerykanskie stypendia rzadowe (np. stypendium Fulbrighta).

Wiza M-1 przeznaczona jest dla studentów szkól zawodowych i ogólnie nie-akademickich. Dostaja ja studenci na przyklad dwuletnich szkól technicznych i zawodowych (vocational schools and technical colleges).

Warunkiem utrzymania statusu studenta jest nauka w pelnym wymiarze godzin, co zazwyczaj oznacza 12 kredytów na semestr (12 godzin wykladowych w tygodniu, czyli zwykle odpowiednik 4 przedmiotów na semestr; w przypadku szkól jezykowych jest to 18 godzin zajec w tygodniu). Kolejnym warunkiem jest niepodejmowanie nieautoryzowanego zatrudnienia (osoby na wizach studenckich maja ograniczone prawo do pracy w USA – patrz odcinek 3).

Jeszcze kilka lat temu te warunki byly dosc “miekkie”. Szkola musialaby sama zglosic studenta niespelniajacego tych warunków do USCIS (bylego INS), co najczesciej nie lezalo w jej interesie. Dzis nie ma zartów z USCIS (United States Citizenship and Immigration Services, nastepca INS-u). Wszystkie szkoly uprawnione do przyjmowania studentów zagranicznych musza zglaszac do BCIS szczególowe dane dotyczace przebiegu studiów i zmiany adresu lub nazwiska kazdego studenta na wizie F-1, J-1 lub M-1. Informacje te sa przechowywane w elektronicznej bazie danych SEVIS – Student and Exchange Visitor Information System (kliknij tutaj aby dowiedziec sie co wie o Tobie SEVIS).

I-20 i DS-2019

Podstawa do otrzymania wizy studenckiej jest formularz I-20 lub w przypadku wizy J-1, DS-2019 (poprzednio IAP-66), wydawany przez uczelnie. Pierwszym krokiem do otrzymania wizy studenckiej jest wiec zlozenie podania na studia. Warunkami otrzymania I-20 lub DS-2019 jest udowodnienie, ze zna sie w wystarczajacym stopniu jezyk angielski (zazwyczaj szkoly wymagaja zdania egzaminu TOEFL) oraz przedstawienie dokumentów potwierdzajacych posiadanie srodków na oplacenie pierwszego (zazwyczaj) roku studiów. Oznacza to nie tylko samo czesne i obowiazkowe oplaty, ale i koszty utrzymania (np. akademik, stolówka, ksiazki, koszty przejazdu do miejscowosci, w której miesci sie nasza przyszla szkola – obecnie uczelnie wyceniaja te koszty na okolo 10-12 tysiecy dolarów na rok akademicki).

Srodki na pokrycie kosztów studiów moga pochodzic z róznych zródel: moga to byc pieniadze rodziny zamieszkalej w Stanach (wymagane jest wtedy zaswiadczenie z banku o posiadanych srodkach plus list poswiadczajacy chec oplacenia studiów krewniakowi – tzw. affidavit of support), wlasne srodki, czy stypendium z uczelni, fundacji, od rzadu lub firmy sponsorujacej studia.

Dokumenty wymagane do wydania wizy

Do ambasady lub konsulatu USA udajemy sie z nastepujacymi dokumentami:

  • Formularzem I-20 (lub DS-2019) otrzymanym z uczelni i podpisanym przez nas; uczelnia musi równiez wprowadzic dane studenta do systemu SEVIS (inaczej nie zostaniemy przyjeci na rozmowe z konsulem);
  • Dokumentacja finansowa, poswiadczajaca posiadanie wystarczajacych srodków na pokrycie kosztów studiów wyszczególnionych na formularzu I-20 (DS-2019). Jesli otrzymalismy stypendium z uczelni, wystarczy informacja o nim zawarta na formularzu I-20 (DS-2019) i list z Biura Pomocy Finansowej, w innych przypadkach musimy przyniesc list z fundacji z potwierdzeniem stypendium, affidavit of support od sponsora w Stanach wraz z dokumentacja z banku, od pracodawcy itp, lub jesli koszty studiów pokrywa rodzina w Polsce – zaswiadczenie o stanie konta, zarobkach rodziców, lub zaswiadczenie z banku o zaciagnietej pozyczce na studia;
  • Waznym paszportem (którego termin waznosci uplywa nie wczesniej niz 6 miesiecy od daty przewidywanego wjazdu do USA);
  • Dowodem zlozenia oplaty wizowej (100 dolarow w lokalnej walucie);
  • Wypelnionym wnioskiem o wize (formularz DS-156) wraz ze zdjeciem;
  • Dodatkowymi wypelnionymi formularzami DS-157 (pytania o sluzbe wojskowa, poprzednich pracodawców, szkoly i uczelnie, podróze zagraniczne przez ostatnie 10 lat) oraz DS-158 (dane calej najblizszej rodziny, doswiadczenie z pracy).

Dodatkowo warto przyniesc (rekomendacja Departamentu Stanu):

  • List o przyjeciu na studia (warto przyniesc cala korespondecje z uczelni – na wszelki wypadek);
  • Dokumentacje wystarczajacej znajomosci jezyka angielskiego (najczesciej wynik egzaminu TOEFL) oraz wyniki wymaganych przez uczelnie testów standardowych (SAT, GRE, GMAT itp) – te dokumenty nie sa potrzebne osobom wyjezdzajacym na nauke jezyka;
  • Swiadectwa z poprzednich szkól i uczelni;
  • Dokumenty swiadczace o bliskich zwiazkach z Polska (jesli takie posiadamy: moze to byc np. dowód posiadania mieszkania w Polsce lub oferta pracy po ukonczeniu nauki w Stanach)
  • Dokumenty swiadczace o zwiazkach rodzinnych (akt urodzenia dziecka, odpis aktu malzenstwa), jesli staramy sie o wizy F-2/J-2 dla najblizszych.

Jesli o wize stara sie cala najblizsza rodzina studenta, trzeba tez przyniesc odpis aktu malzenstwa, aktu urodzenia dziecka itp.

Rozmowa z konsulem

Niestety, od 1 sierpnia 2003 roku osoby ubiegajace sie o wizy studenckie musza tak samo jak inni umawiac sie na rozmowe z konsulem. Wiaze sie to z koniecznoscia zadzwonienia pod specjalny numer 0-700 ambasady (platny 4PLN+VAT/minute rozmowy). Dodatkowa uwaga: przy ustalaniu terminu wizyty warto wiedziec, ze konsulaty USA maja dyrektywe nie wydawania wiz studenckich wczesniej niz 3 miesiace od przewidywanego terminu rozpoczecia studiów.

Osoby ubiegajace sie o wize studencka, tak samo jak te starajace sie o wize turystyczna, sa traktowane przez urzedników konsulatu jako potencjalni imigranci, o ile nie przekonaja konsula, ze jest inaczej. W jaki sposób uniknac przykrych niespodzianek?

Po pierwsze, trzeba przyniesc wszystkie wymagane (i miare mozliwosci równiez te rekomendowane) dokumenty. Po drugie, trzeba byc przygotowanym na rozmowe w jezyku angielskim i na niekoniecznie przyjazne pytania (warto wczesniej pocwiczyc ze znajomym). Z doswiadczen osób zwiazanych z OSP wynika, ze najczestsze powody odmowy wizy studenckiej to:

  • Niezadowalajace dokumenty finansowe (zwlaszcza w przypadku sponsorowania przez dalekich krewnych lub nieznajomych z USA lub samosponsorowania w przypadku osoby, której zródla stalych dochodów nie wydaja sie wystarczajace; nie wolno powiedziec konsulowi, ze planujemy zarobic na studia podczas pobytu w USA);
  • Brak przekonania urzednika konsularnego o zamiarze powrotu studenta do Polski, czyli np. niesatysfakcjonujace wytlumaczenie, co studia w Stanach dadza nam pózniej w Polsce (trzeba umiec wytlumaczyc konsulowi, dlaczego chcemy studiowac/uczyc sie jezyka w Stanach, co dadza nam te studia w porównaniu z polskimi i w jaki sposób je wykorzystamy po powrocie do kraju; w zadnym wypadku nie mozna mówic, ze traktujemy wyjazd na studia jako pierwszy krok do pozostania pózniej na wizie pracowniczej);
  • Asymetria miedzy poziomem wyksztalcenia z Polski a planowana edukacja w USA (np. transfer z dobrej uczelni w Polsce na podrzedna uczelnie w Stanach; transfer na nizszy poziom ksztalcenia – np. z magisterium na community college; podstawowe kursy jezykowe w przypadku osób juz niezle znajacych jez. angielski);
  • Wczesniejsze zlamanie (lub podejrzenie zlamania) przepisów wizowych USA (np. dlugi pobyt turystyczny, kiedy nie umiesz wytlumaczyc, co robiles jako turysta w jednym miejscu przez 6 miesiecy; samowolne przedluzenie pobytu w USA; kilka dlugich wyjazdów turystycznych pod rzad w to samo miejsce w krótkich odstepach czasowych; przyznanie sie do uczeszczania na intensywny kurs angielskiego na wizie turystycznej itp.).

Najlepsze szanse na otrzymanie wizy bez problemów maja:

  • Studenci na studiach doktoranckich, magisterskich i profesjonalnych (w przeciwienstwie do uczniów szkól jezykowych i studentów community college);
  • Studenci na kierunkach humanistycznych/ profesjonalnych (w przeciwienstwie do studentów nauk scislych/ inzynierii, których podania teraz czasami musza byc najpierw sprawdzone przez FBI w Waszyngtonie; to powoduje opóznienia, ale niekoniecznie odmowe wydania wizy);
  • Studenci ze stypendiami/ asystenturami z uczelni, fundacji, ofertami sponsorowania studiów przez pracodawce (w przeciwienstwie do sponsorowania przez daleka rodzine z USA lub rodzine z Polski, zarabiajaca na poziomie sredniej krajowej);
  • Studenci pozostawiajacy najblizsza rodzine w Polsce (w przeciwienstwie do tych planujacych przeprowadzic sie z cala rodzina do Stanów; to zastrzezenie nie odnosi sie do studentów na uznanych programach stypendialnych lub z finansowaniem z uczelni);
  • Studenci z jasnymi planami na przyszlosc zwiazanymi z Polska (i umiejacy to udowodnic konsulowi);
  • Osoby, które trafily na dobry humor konsula (niestety, nadal do pewnego stopnia wizyta w konsulacie jest loteria).

Upór poplaca

W przeciwienstwie do osób starajacych sie o wize turystyczna, te, którym odmówiono wizy studenckiej moga sie powtórnie ubiegac o rozmowe z konsulem przed uplywem roku. Moga wrócic do konsulatu jak tylko uda im sie ustalic termin nowej wizyty (niestety, za kazdym razem z nowym dowodem zlozenia oplaty wizowej), zwlaszcza jesli w miedzyczasie otrzymaly nowe dokumenty (np. zaswiadczenie od innego sponsora lub list od przyszlego pracodawcy w Polsce). Powinny tez skontaktowac sie jak najszybciej z uczelnia i poprosic ja o interwencje w konsulacie. Jesli odmówiono Ci wizy studenckiej:

  • Nie zalamuj sie – jeszcze nic nie jest skonczone;
  • Zastanów sie, co spowodowalo, ze odmówiono Ci wizy za pierwszym razem (spytaj o to konsula na koniec rozmowy). Przygotuj dokumenty, swiadczace na Twoja korzysc:
    • o nowe/ uzupelniajace dokumenty od sponsora/ z banku, jesli problemem bylo finansowanie studiów;
    • o dokumenty udowadniajace Twoje zwiazki z Polska, jesli to bylo problemem (mozesz postarac sie o zaswiadczenie od pracodawcy, ze po studiach/ kursie jezykowym w USA bedziesz mial mozliwosc awansu; przynies zaswiadczenia o posiadanych dobrach w Polsce – nieruchomosciach, samochodzie, dzialce itp; o silnych zwiazkach rodzinnych, zwlaszcza jesli zostawiasz bliska rodzine w Polsce lub jestes opiekunem chorego krewnego itp);
    • o brakujace dokumenty z uczelni, zwlaszcza jesli ich nie przyniosles za pierwszym razem i konsul o nie pytal (np. list z wydzialu, na który zostales przyjety; wyniki testów standardowych itp);
  • Nawet jesli nie masz nowych dokumentów, mozesz wrócic z tymi samymi, twierdzac, ze masz nowe zaswiadczenia (rzadko kiedy konsul przeglada wszystkie papiery). Tak naprawde równie wazne, co dokumenty, jest Twoje szczescie i dobry humor konsula;
  • Mozesz dodatkowo poprosic Twoja szkole w USA/ profesora, z którym bedziesz pracowal o przefaksowanie Twojego I-20/DS-2019 i listu z prosba o wydanie Ci wizy do konsulatu na pare dni przed terminem Twojej rozmowy z konsulem (popros o kopie faksu do siebie i przynies ja na rozmowe – konsulat moze nie znalezc swojej kopii podczas rozmowy);
  • Mozesz poprosic o to samo sponsora, zwlaszcza jesli jest obywatelem amerykanskim. Obywatele amerykanscy moga tez dzwonic do konsulatów lub wysylac e-maile z interpelacjami (sprawdz adresy i numery na stronie misji dyplomatycznej USA w Polsce, np na stronie internetowej www.usinfo.pl/consular);

Mozesz próbowac wielokrotnie – niektórym udalo sie dostac wize az za piata wizyta w konsulacie.