Polish Student Organization

PSO jest organizacją zrzeszającą studentów i absolwentów uczelni nowojorskich oraz z okolic Nowego Jorku. Naszą misją jest integrowanie młodych ludzi polskiego pochodzenia oraz szerzenie informacji na temat możliwości wyższego wykształcenia w Stanach Zjednoczonych wśród Polonii amerykanskiej. Poprzez organizowanie wydarzeń kulturalnych oraz sesji informacyjnych, propagujemy znaczenie wyższej edukacji oraz jednoczymy młodych ludzi pragnących dzielić się swoimi doświadczeniami. Od dłuższego już czasu jesteśmy ważnym źródłem informacji o studiach w Ameryce, zaś jednym z naszych priorytetów jest rozwinięcie naszego programu stypendialnego dla studentów polskiego pochodzenia.

Nasza strona w dużej mierze odzwierciedla naszą działalność. Możecie tu znaleźć informacje o naszej organizacji, nadchodzących wydarzeniach, a także o amerykańskim systemie edukacji i o tym jak dostać się na studia w USA.

Wszystkich, ktorzy dysponuja chwila wolnego czasu i pokladami energii, albo tych  ktorzy chca nas dopingowac i wspierac nas duchowo, zapraszamy do wstapienia w szeregi PSO. Stancie sie czescia wyjatkowej i jedynej w swoim rodzaju organizacji polonijnej non-profit, ktora juz od przeszlo dwudziestu lat sluzy niestrudzenie wszystkim, ktorzy tego potrzebuja. Stan sie jednym z czlonkow naszej wielkiej rodziny, baw i ucz sie sie razem z nami. Spedzaj swoj wolny czas w doborowym towarzystwie i poznawaj ludzi, ktorych nie spotkasz nigdzie indziej!

ZAPRASZAMY!!!

Organizacja Studentów Polskich

Studia prawnicze

ak Zostac Prawnikiem w USA?

Autor:  Rafal Gawlowski


Informacje podane w tym artykule zostaly pierwotnie wykorzystane w trakcie sesji informacyjnej “Studia 4U” – we wrzesniu 2003 roku.


Wprowadzenie

Stany Zjednoczone sa panstwem federalnym.

Regulacja rzadu federalnego jest ograniczona wylacznie do tego, co jest bezposrednio okreslone jako “przedmiot” prawa federalnego w konstytucji federalnej lub posrednio wywnioskowane przez sady na podstawie prawnych interpretacji dotyczacych znaczenia konstytucji.

Prawo w duzej mierze, a praktyka prawa szczególnie, sa przedmiotami podlegajacymi jurysdykcji stanowej. Kazdy stan ma prawo okreslania wlasnych regul co do tego, kto jest autoryzowany do praktykowania prawa.

W wiekszosci prawo stanowe zezwala na praktyke prawa tylko tym, którzy sa czlonkami lawy prawnej (legal bar) danego stanu (inaczej, tym którzy sa licencjonowani przez dany stan do praktykowanie prawa).

Bycie uprawnionym do praktyki w jednym stanie nie uprawnia automatycznie do praktyki w innym.

UWAGA: Praktykowanie prawa bez licencji (z drobnymi wyjatkami) jest przestepstwem kryminalnym!


Ogólne Wymagania

Zasady przyjecia do lawy prawnej danego stanu sa szczególowo regulowane przez system sadownictwa tegoz stanu i zazwyczaj, w olbrzymiej wiekszosci, sa oparte na zaspokojeniu przez kandydata nastepujacych wymagan:

  • Wyksztalcenie: Posiadanie odpowiedniego wyksztalcenia prawnego;
  • Egzamin Licencyjny: Zdanie egzaminu licencyjnego w danym stanie;
  • Postawa Moralna: Prezentacja postawy moralnej wlasciwej dla czlonka profesji prawnej;
  • Przysiega: Zlozenie przysiegi przestrzegania kanonów profesji i konstytucji.

Wyksztalcenie – (Law School) (New York)

  • J.D. – Ukonczenie trzyletniej szkoly prawnej akredytowanej przez American Bar Association (ABA) z tytulem Juris Doctor (J.D.)
    [Równiez wymagane jest posiadanie czteroletniego wyzszego wyksztalcenia poprzedzajacego takowa szkole (co najmniej tzw. “bachelor’s degree”).]
  • LL.M. – Ukonczenie co najmniej czteroletniego programu prawnego w systemie prawa cywilnego w kraju uznawanym przez stanowa lawe prawna oraz ukonczenie co najmniej rocznego programu prawnego w USA, np. LL.M. (master of laws) w szkole prawnej akredytowanej przez ABA.
  • Common Law – Ukonczenie co najmniej czteroletniego programu prawnego w systemie prawa zwyczajowego w kraju uznawanym przez stanowa lawe prawna (Wielka Brytania, Irlandia, Australia, Nowa Zelandia, itd.).

Wymagania innych stanów sa zazwyczaj takie same.

UWAGA: Jezeli szkola nie jest akredytowana przez ABA, wiekszosc stanów nie uznaje otrzymanego w niej wyksztalcenia i kandydat nie moze na podstawie takowego otrzymac licencji.


Egzamin Licencyjny (Bar Exam)

Dwudniowy egzamin skladajacy sie z czesci stanowej i “wielostanowej/federalnej”.

Szkola prawna we wlasciwym momencie powiadamia wszystkich studentów o wymaganiach i terminach w odpowiednich stanach.

Dla tych z niezaspokojona ciekawoscia:

UWAGA: Proces aplikacyjny jest zazwyczaj bardzo zmudny!

UWAGA:W USA praktyka prawna nie jest podzielona na oficjalnie regulowane specjalnosci.


Postawa Moralna (Ethical Fitness)

Po zaspokojeniu wymagan dotyczacych wyksztalcenia i zdania egzaminu licencyjnego, komisje etyczne weryfikuja, czy kandydat jest “zdatny” do bycia czlonkiem profesji prawnej. [Naprawde, czy kandydat nie ma w swojej przeszlosci czegos, co czyniloby go osoba “niezdatna moralnie” do praktykowania prawa.]

UWAGA: Wiekszosc stanów wprowadzila równiez standardowe wymagania dotyczace kanonów etycznych.

 

  • New York: Wymagane jest zdanie z wlasciwa ocena testu MPRE (Multistate Professional Responsibility Exam). [Jest to prosty egzamin, który mozna zdawac w trakcie studiów prawnych]
  • New Jersey: MPRE albo kredyt za zajecia o profilu etycznym w szkole prawnej.
  • Connecticut: Bez wymagan.

Przysiega (Oath)

Jest to tylko formalnosc.

Po zaspokojeniu wszystkich wymagan i koncowej rozmowie kwalifikacyjnej z czlonkiem komisji etycznej danej lawy prawnej, kandydat sklada przysiege przed sadem z jurysdykcja autoryzowania do praktykowania prawa w danym stanie.

W tekscie przysiegi, kandydat zobowiazuje sie do przestrzegania kanonów profesji prawnej oraz postanowien konstytucji Stanów Zjednoczonych i danego stanu.


J.D. – Ogólne Wymagania

Ukonczenie uczelni z tytulem co najmniej “bachelor’s degree”:
Rodzaj wyksztalcenia jest zupelnie nieistotny.

Wlasciwa aplikacja:
Proces aplikacyjny zawiera przygotowanie transkryptów, listów rekomendacyjnych, itd.
Kandydat powinien zaczac przygotowywac aplikacje okolo 10 miesiecy przed planowanym rozpoczeciem szkoly.

LSAT

UWAGA – Klucz do sukcesu:

  • Wyniki LSAT-u sa najbardziej istotnym czynnikiem
    w dostaniu sie do dobrej szkoly.
  • W zawodzie prawnym prestiz szkoly ma duzy wplyw na przyszlosc.

J.D. – LSAT

LSAT (Law School Admission Test).

Administrowany przez LSAC (Law School Admission Council – http://www.lsac.org).

  • Test wymagany dla wszystkich kandydatów przez kazda szkole prawna.
  • Test jest administrowany cztery razy do roku.
  • Aplikacje nalezy skladac co najmniej 2 miesiace przed data nastepnego testu.
  • Otrzymanie wyników zajmuje kilka tygodni – W momencie skladania aplikacji do szkoly prawnej, kandydat powinien miec juz wyniki. Tak wiec powinno sie zdawac LSAT co najmniej rok przed planowanym rozpoczeciem studiów prawnych.
  • Test jest dosyc trudny, sklada sie z czesci analitycznej, logicznej i rozumienia w czytaniu (reading comprehension).

UWAGA: NIE NALEZY PRÓBOWAC SAMEMU!

LSAT’u nie mozna “oblac” i mozna go probowac wielokrotnie, ale poprzednie wyniki sa równiez brane pod uwage.

Komercyjne programy przygotowujace do testu (np. Princeton Review, Kaplan) sa niezwykle rozwiniete i osoby przygotowujace sie samemu startuja z o wiele gorszej pozycji.


LL.M. – Ogólnie

Wymagane jest:

  1. ukonczenie co najmniej czteroletniego programu prawnego w systemie prawa cywilnego w kraju uznawanym przez stanowa lawe prawna
    • Polski dyplom prawny jest zupelnie wystarczajacy bez wzgledu na rodzaj prawa.
  2. Wlasciwa Aplikacja.
    • W przypadku LL.M. zawartosc aplikacji jest bardziej istotna niz na programie J.D. z uwagi na brak standardyzowanego testu (LSAT) i wzglednosci wczesniejszych wyników naukowych.
    • Proces akceptacji do dobrych szkól jest wiec bardzo subiektywny.
  3. TOEFL (Test of English as a Foreign Language).
    • Od studentów konczacych wczesniejsze studia prawne w jezyku innym niz angielski uczelnie wymagaja odpowiedniego wyniku TOEFL�a..

LL.M. – Szkola

Ukonczenie programu LL.M. w szkole prawnej akredytowanej przez ABA.

  • Jest to zazwyczaj roczny program (niektóre szkoly oferuja part-time), który daje tytul “magistra” w specyficznej dziedzinie prawa, np. prawo miedzynarodowe, bankowe czy podatkowe.
  • Z malymi wyjatkami (prawo podatkowe), z praktycznego punktu widzenia posiadanie “specjalizacji” w danej dziedzinie nie ma zadnego praktycznego znaczenia.
  • Uwagi co do akredytacji szkoly prawnej sa takie same dla programów LL.M. jak i J.D.

Prestiz szkoly, tak jak w wypadku programu J.D., jest równiez istotny.


J.D. vs. LL.M. – Porównanie

J.D.

LL.M

  • 3 lata.
  • Prawo pelnej praktyki w danym stanie.
  • Latwiejsze przygotowania do egzaminu licencyjnego, poniewaz egzamin jest w duzej mierze oparty na zajeciach pierwszego roku programu J.D.
  • Sukces oparty jest w duzej mierze na konkurencji z innymi, poniewaz lukratywne oferty pracy otrzymuja tylko najlepsi studenci.
  • Latwiejszy dostep do rynku pracy. Pracodawcy znaja system, maja do dyspozycji rankingi, rozumieja oceny i “wiedza” kogo zatrudniaja.
  • Uznawany za granica w sensie przydatnego wyksztalcenia.
  • 1 rok.
  • Prawo pelnej praktyki w danym stanie.
  • Trudniejsze przygotowanie do egzaminu licencyjnego. Kandydat musi od podstaw poznac wiele dziedzin typowo stanowego prawa.
  • Z uwagi na to, ze programy uzywaja róznych sposobów oceniania, trudno jest okreslic wartosc studenta na podstawie wyników akademickich.
  • Trudniej. Szczególnie w okresach oslabienia gospodarczego, prestizowi pracodawcy nie zatrudniaja studentów z LL.M.
  • Mile widziany w kraju rodzimym.