Polish Student Organization

PSO jest organizacją zrzeszającą studentów i absolwentów uczelni nowojorskich oraz z okolic Nowego Jorku. Naszą misją jest integrowanie młodych ludzi polskiego pochodzenia oraz szerzenie informacji na temat możliwości wyższego wykształcenia w Stanach Zjednoczonych wśród Polonii amerykanskiej. Poprzez organizowanie wydarzeń kulturalnych oraz sesji informacyjnych, propagujemy znaczenie wyższej edukacji oraz jednoczymy młodych ludzi pragnących dzielić się swoimi doświadczeniami. Od dłuższego już czasu jesteśmy ważnym źródłem informacji o studiach w Ameryce, zaś jednym z naszych priorytetów jest rozwinięcie naszego programu stypendialnego dla studentów polskiego pochodzenia.

Nasza strona w dużej mierze odzwierciedla naszą działalność. Możecie tu znaleźć informacje o naszej organizacji, nadchodzących wydarzeniach, a także o amerykańskim systemie edukacji i o tym jak dostać się na studia w USA.

Wszystkich, ktorzy dysponuja chwila wolnego czasu i pokladami energii, albo tych  ktorzy chca nas dopingowac i wspierac nas duchowo, zapraszamy do wstapienia w szeregi PSO. Stancie sie czescia wyjatkowej i jedynej w swoim rodzaju organizacji polonijnej non-profit, ktora juz od przeszlo dwudziestu lat sluzy niestrudzenie wszystkim, ktorzy tego potrzebuja. Stan sie jednym z czlonkow naszej wielkiej rodziny, baw i ucz sie sie razem z nami. Spedzaj swoj wolny czas w doborowym towarzystwie i poznawaj ludzi, ktorych nie spotkasz nigdzie indziej!

ZAPRASZAMY!!!

Organizacja Studentów Polskich

Wizy J1, W&T

ABC programu Work & Travel


Q: Kto organizuje program Work & Travel?

Program Work & Travel (W&T) jest jednym z programów rzadu amerykańskiego, prowadzonym przez Council of International Educational Exchange, który ma zachęcić studentów z zagranicy do przyjazdu do USA i poznania tego kraju.

“Agencjami” rządu amerykańskiego sa wybrane organizacje (sponsorzy), które zatwierdzają prawo do uczestnictwa w programie. Sponsorami programu W&T sa: International Student Employment Services (ISES), Council on International Educational Exchange (CIEE), Interexchange oraz Campcounselors (Work Experience USA). Wspólpracują one z organizacjami i firmami na terenie krajów wysyłających studentów do USA na program W&T (np. w Polsce: Almatur, Bratniak, JDJ, FOSTER). W W&T nie można uczestniczyć samemu, bez wspólpracy z oficjalnym sponsorem programu.

Wg informacji na stronie internetowej ambasady USA w Polsce, przez ostatnie dwa lata studenci z Polski stanowili najliczniejszą grupę uczestników programu W&T. W zeszłym roku w ramach programu do USA wyjechało 22,5 tysiąca młodych Polaków.

 

Q: Kto może się starać o uczestnictwo w programie W&T?

Oficjalne wymogi podane na stronie internetowej ambasady USA w Polsce to:

  • Bycie studentem akredytowanej wyższej uczelni lub studium policealnego
  • Konieczność kontynuacji nauki po powrocie z wakacji
  • Dostateczna znajomość angielskiego.

W praktyce organizacje sponsorujące mają dodatkowe wymagania, np. wiekowe (ograniczenie do osób w wieku 19-30 lat, a niektóre 18-28 lat). Natomiast nie ma ograniczeń co do rodzaju studiów: na W&T mogą jechać słuchacze studiów dziennych, wieczorowych, zaocznych, jak również studium policealnego, o ile tylko program nauki trwa minimum dwa lata.

 

Q: Czy można na ten program przyjeżdżać do Stanów co wakacje?

W programie można uczestniczyć kilkakrotnie, choć znacznie łatwiej jest się zakwalifikować za pierwszym razem. Wynika to z narzuconego przez rząd USA ograniczenia, aby sponsorzy mieli tylko 10% drugorocznych uczestników. W związku z tym wiele firm organizujących wyjazdy W&T w Polsce wymaga np. od drugorocznych uczestników posiadania własnej oferty pracy. Mogą też się zdarzyć dodatkowe wymagania, np. wyższe koszty uczestnictwa czy konieczność “przyprowadzenia” ze sobą pierwszorocznych uczestników.

 

Q: Czy na W&T można jechać tylko latem, czy też np. zimą?

Niestety, tylko latem, tzn. od 1 czerwca do 19 października.

 

Q: Kiedy należy rozpocząć starania o uczestnictwo w programie W&T?

Pierwszoroczni powinni to uczynic najpózniej w marcu (choć oczywiście mogą się zdarzyć wyjątki, np. zdobycie miejsca w kwietniu czy maju). Drugoroczni będą mieli większe szanse, jeśli zgłoszą się na następny rok od razu po powrocie z poprzedniego wyjazdu.

 

Q: Jak wygląda proces starania sie o uczestnictwo w programie W&T?

Na początku należy sie zgłosić do jednej z firm organizujących wyjazdy w ramach programu i wypełnić formułarz zgłoszeniowy oraz uiścić opłatę serwisową. Następnie należy wypełnić podanie o uczestnictwo w programie oraz przedstawić wymagane dokumenty (kopie zaświadczenia o byciu studentem i kopie odpowiednich stron w paszporcie, potwierdzających jego ważność przez przynajmniej 6 miesięcy). Na tym etapie określa się, czy będzie się korzystało z opcji pełnej obsługi (firma szuka pracodawcy dla studenta), czy też chce się znaleźć pracodawcę na własną rękę.

Firma organizująca wyjazd przeprowadza następnie rozmowe kwalifikacyjną ze studentem. Rozmowa ma na celu glównie sprawdzenie podstawowej znajomości języka angielskiego. Po rozmowie i uiszczeniu opłaty programowej sponsor wystawia uczestnikowi formułarz DS-2019, który jest podstawą do ubiegania sie o wizę J-1 (na tym etapie student ma już ofertę pracy, albo załatwianą na własną rękę i zweryfikowaną przez sponsora, albo załatwioną przez sponsora).

Przedstawiciel firmy organizującej wyjazdy w ramach programu W&T pomaga następnie w procedurze wizowej: studenci zazwyczaj idą do konsulatu w grupach, wraz z opiekunem ze strony firmy. Firma najczęściej wysyła też uczestników programu do Stanów w grupach. Na miejscu po przylocie uczestniczą oni w 1-dniowym szkoleniu/orientacji, a następnie jadą do pracodawcy i rozpoczynają pracę.


Kwestie wizowe

Q: Czy uczestnik programu Work & Travel otrzymuje wize pracownicza w USA?

Uczestnictwo w programie W&T kwalifikuje do otrzymania jednej z kategorii wiz J-1, czyli wymiany międzynarodowej. Wiza ta upoważnia do pracy na terenie USA (i otrzymania numeru Social Security), ale tylko w ramach programu i na określonych przez program warunkach.

 

Q: Czy łatwo jest dostać wizę J-1 na program W&T?

Prawdopodobnie jest to najłatwiej osiągalna wiza do USA dla studenta z Polski, zwłaszcza jeśli pochodzi on z niezbyt zamożnej rodziny. Niemal każdy, kto uczestniczy w programie po raz pierwszy i zna angielski przynajmniej w podstawowym stopniu, otrzymuje wizę.

Przypadki odmowy mogą wystapić w następujących sytuacjach:

  • Niespełnienie podstawowych wymogów uczestnictwa w programie (np. student nie musi kontynuować nauki po wakacjach)
  • Naruszenie przepisów wizowych podczas poprzedniej wizyty w USA (np. przyznanie się do nielegalnej pracy podczas pólrocznego pobytu na wizie turystycznej; samowolne przedłużenie pobytu itp)
  • Posiadanie członków rodziny, aktualnie lub w niedawnej przyszłości nielegalnie przebywających w USA
  • Karalność w Polsce lub podczas poprzedniego pobytu w USA.

 

Q: Czy każdy potencjalny uczestnik programu W&T musi odbyć rozmowę z konsulem? Czego się można podczas niej spodziewać?

Wg wymogów Departamentu Stanu kazdy, kto stara się o wize typu J-1, musi zgłosić się na osobistą rozmowę z konsulem. W przypadku uczestników programu W&T jest to raczej formalność. Rozmowa rzadko trwa dłużej niż minutę. Konsul weryfikuje, czy kandydat spełnia warunki uczestnictwa w programie i czy nie złamał wcześniej przepisów wizowych USA.

 

Q: Ile można przebywać w Stanach w ramach programu W&T? Ile z tego można przepracować?

Wiza J-1 na program W&T upoważnia do legalnej pracy przez maksymalnie 4 miesiące i tyle też wynosi oficjalny czas trwania programu, z tym, że po skończeniu programu ma się jeszcze dodatkowe 30 dni na opuszczenie Stanów (tzw. grace period). W tym czasie nie można już legalnie pracować, można natomiast podrózować.

 

Q: Czy można przedłużyć sobie pobyt na wizie J-1 na program W&T?

Wizy tej nie można przedłużyć, ale można wystąpić pod koniec programu o zmianę statusu wizowego na inny (np. turystyczny B-2 lub studencki F-1).


Koszty i zyski

 

Q: Z jakimi kosztami wiąże się uczestnictwo w programie W&T?

To zależy od firmy/sponsora, które wybierzemy. Większość firm organizujących wyjazdy pobiera ok. 200-800 PLN opłaty “serwisowej” oraz 500-600 USD opłaty programowej. Dodatkowo studenci mogą płacić kolejne kilkaset złotych za prawo do uczestnictwa w targach pracy.

W ramach opłaty programowej dostajemy “opiekę” firmy podczas procesu poszukiwania pracodawcy i starania się o wizę, jak równiez orientację po przyjeździe do USA. Standardowo opłata programowa dla osób, które mają samodzielnie załatwioną ofertę pracy, jest tańsza o kilkadziesiąt lub nawet pareset dolarów.

Niektóre firmy mogą też pobierać opłatę kilkudziesięciu dolarów za bilet lotniczy. Przy wyborze firmy nie warto kierować się tylko ogłaszanym kosztem programowym – trzeba wziąć pod uwagę całość opłat, w tym również to, czy firma zmusza nas do korzystania z własnej oferty biura podrózy. Może to oznaczać konieczność zapłacenia wyższej ceny za bilet lotniczy.

Ambasada USA wymaga jeszcze zapłaty 100 USD za podanie wizowe oraz 35 USD opłaty SEVISowej (za utrzymanie bazy danych studentów zagranicznych).

Każdy uczestnik programu W&T powienien też mieć ze sobą 500-1000 USD na pierwsze kilka tygodni w Ameryce, zwłaszcza jeśli nie ma umowy z pracodawcą. Od uczestników wymagane też jest posiadanie ubezpieczenia zdrowotnego na kwotę 50 tysiecy dolarów. Wiele firm wlicza koszty takiego ubezpieczenia w opłatę programową.

 

Q: Czy są jakieś koszty, jeśli okaże się, że będę musiał zrezygnować z uczestnictwa w programie?

Niestety tak. Większość firm pobiera opłaty za wycofanie się z programu. jeśli rezygnacja następuje po uiszczeniu wpisowego, wahają się one od nieznacznych (100 PLN w InterCampie) do istotnych (1300 PLN w Furnel Travel). jeśli wycofamy się po uiszczeniu pełnych opłat, będzie nas to już sporo kosztowac: od 640 PLN w Student Adventure po 2200 PLN w Furnel Travel. Nawet jeśli nie możemy wyjechać ze względu na odmowę wizy, to firmy organizujące wyjazd potracają sobie spore sumy: od 334 PLN w StudentPoint po 1500 PLN w Student Adventure.

 

Q: Na jakie zarobki mogą liczyć uczestnicy programu W&T?

Typowo uczestnicy programu pracują w branży turystycznej i usługach. Najczęściej mogą liczyć na zarobki rzędu 6-8 dolarów za godzinę (mniej przy pracy kelnerskiej, ale wtedy dostają napiwki). Studenci mogą sobie szukać zajęć na własną rękę, tak że jeśli posiadają odpowiednie kwalifikacje (np. są informatykami) i mają szczęście w znalezieniu odpowiedniego pracodawcy, mogą też dostać znacznie więcej.

 

Q: Czy zarobki w ramach programu W&T są opodatkowane?

Pracodawca potraca od zarobków podatek federalny, stanowy i, jeśli taki obowiązuje w danej miejscowości, lokalny. Nie powinien potracić podatku na Social Security i pozostałych związanych z ubezpieczeniami społecznymi.

Jeśli dana osoba zarobiła mniej niż 10 tysięcy dolarów, to po wyjeździe z USA może sie starać o zwrót podatków. W Polsce są firmy specjalizujące się w “odzyskiwaniu” zapłaconych podatków (za opłatą rzędu 10-15% sumy nadpłaconego podatku).

Z drugiej strony trzeba pamiętać o tym, że przychody obywatela polskiego z pracy letniej w USA teoretycznie przynajmniej podlegają opodatkowaniu w Polsce.


Pracodawca

 

Q: Jakie korzyści daje załatwienie sobie pracodawcy na własną rękę?

Przede wszystkim obniża koszty uczestnictwa w programie o kilkadziesiąt lub nawet kilkaset dolarów, w zależności od sponsora i firmy organizujacej wyjazd. Po drugie, jeśli jest to rzeczywiście solidny pracodawca (np. ktoś z rodziny w Ameryce lub znajomy rodziny), to nie musimy się obawiać o brak pracy po przyjeździe na miejsce.

 

Q: Czy trzeba jechać koniecznie do tego pracodawcy, od którego dostało się ofertę?

Nie, każda umowa zawiera notkę mówiacą że pracodawca w każdej chwili może zmienić zdanie i nie przyjąć do pracy uczestnika programu. Podobnie uczestnicy nie muszą się zgłosić do zadeklarowanego pracodawcy, jeżeli na przykład znajdą lepszą pracę. Nie należy więc wierzyć ślepo w obiecaną gdzieś na drugim końcu USA pracę, poświęcać ostatnie pieniądze na dostanie się tam. Pamiętajmy o zapasowym planie B i C, jeżeli uda nam się znaleźć innych zainteresowanych pracodawców, i o pozostawieniu odpowiedniej kwoty pieniędzy na “awaryjne sytuacje”.

 

Q: Słyszałem o przypadkach, gdy pracodawca wycofał się z oferty pracy już po przyjeździe uczestników programu na miejsce. Czy to możliwe?

Niestety tak. Oferta pracy dla uczestników programu jest promesa, ale nie wiąże się z jakimikolwiek prawnymi obligacjami pracodawcy. Wielu pracodawców to firmy z branży turystycznej. Deszczowe lato może im popsuć szyki i nie będą wtedy potrzebować tylu pracowników sezonowych, ilu planowali.

Uczestnicy programu mogą się wtedy zwrócic o pomoc do sponsora, który w teorii powinien im przedstawic inne oferty pracy. Jednak nie ma co na to liczyć w 100% i lepiej jest w takiej sytuacji szukać pracy na własną rękę.

 

Q: Czy można przyjechać do USA na program W&T bez oferty pracy?

Tak. Departament Stanu wymaga od organizacji sponsorujących załatwienia ofert pracy dla 50% uczestników programu. Pozostali mogą przyjechać do USA bez oferty pracy, ale w takim wypadku oczekuje się od nich posiadania wystarczających srodków na utrzymanie przez pierwszych kilka tygodni (około 1000 USD). Urzędnik imigracyjny może też pytać się ich przy przekraczaniu granicy, jak planują poszukiwać pracy.

 

Q: Czy są jakieś ograniczenia, jeśli chodzi o rodzaj pracy, która może być wykonywana przez uczestników programu W&T?

Tak. Departament Stanu podaje, że uczestnicy programu nie mogą pracować jako pomoce domowe, opiekunki do dziecka itp oraz w akwizycji wymagającej od nich założenia własnych pieniędzy za sprzedawane towary. Na stronie CIEE można znaleźć jeszcze dodatkowe ograniczenia: praca jako personel medyczny, weterynaryjny i farmaceutyczny (zakaz kontaktu z pacjentami i wydawaniem leków); praca na obozie dla dzieci lub w edukacji; praca jako pilot lub pracownik obsługi na statkach i w samolotach; praca w przemyśle erotycznym; praca załatwiana przez agencje czasowego zatrudnienia (temp agencies).


Juz w USA


Q: Jestem na programie Work and Travel w USA, na obowiązkowym “orientation”, za pośrednictwem obecnych urzędników złożyłem podanie o numer Social Security którego jeszcze nie otrzymałem pomimo tego ze minąl już przewidziany termin, mój pracodawca sie niecierpliwi, co robić ?

Należy zadzwonić pod numer podany przez urzędników przyjmujących podanie. Znane są przypadki zaginięcia podania o numer Social Security. Należy wtedy znaleźć urząd Social Security Administration najbliżej naszego pobytu i złożyc ponownie podanie. Strona SSA http://www.ssa.gov/ umożliwia lokalizację urzedów poprzez opcję “Find your nearest Social Security office”.


Q: otrzymałem pierwszy czek z zapłatą od pracodawcy, potracono mi badzo dużą kwotę podatku. Czy jako obcokrajowiec muszę płacić podatek pracujac w USA ?

Na naszym czeku mają widnieć potracenia na podatek miejski (na przykład New York City Tax), stanowy (New York State Tax) i Federalny (Federal Tax). Nie należy pozwolić pracodawcy potracać nam z płacy podatku Social Security i Medicare, oraz Federal Unemployment. Potracony podatek z pierwszych kategorii możemy odzyskać po powrocie do Polski, podatki wymienione jako te, których nie należy potracać, trudniej jest odzyskać i najlepiej nie pozwolić sobie ich naliczyć.

Dla zainteresowanych polecamy dokument “Employer’s Tax Guide” dostępny na stronie www.irs.gov. W przypadku wątpliwości możemy ten dokument wydrukować i przedstawić pracodawcy. Pamiętajmy, że firmy, które zlecają prowadzenie listy płac (payroll) profesjonalnym firmom, często nie będą wiedzieć nic o podatkach.