Polish Student Organization

PSO jest organizacją zrzeszającą studentów i absolwentów uczelni nowojorskich oraz z okolic Nowego Jorku. Naszą misją jest integrowanie młodych ludzi polskiego pochodzenia oraz szerzenie informacji na temat możliwości wyższego wykształcenia w Stanach Zjednoczonych wśród Polonii amerykanskiej. Poprzez organizowanie wydarzeń kulturalnych oraz sesji informacyjnych, propagujemy znaczenie wyższej edukacji oraz jednoczymy młodych ludzi pragnących dzielić się swoimi doświadczeniami. Od dłuższego już czasu jesteśmy ważnym źródłem informacji o studiach w Ameryce, zaś jednym z naszych priorytetów jest rozwinięcie naszego programu stypendialnego dla studentów polskiego pochodzenia.

Nasza strona w dużej mierze odzwierciedla naszą działalność. Możecie tu znaleźć informacje o naszej organizacji, nadchodzących wydarzeniach, a także o amerykańskim systemie edukacji i o tym jak dostać się na studia w USA.

Wszystkich, ktorzy dysponuja chwila wolnego czasu i pokladami energii, albo tych  ktorzy chca nas dopingowac i wspierac nas duchowo, zapraszamy do wstapienia w szeregi PSO. Stancie sie czescia wyjatkowej i jedynej w swoim rodzaju organizacji polonijnej non-profit, ktora juz od przeszlo dwudziestu lat sluzy niestrudzenie wszystkim, ktorzy tego potrzebuja. Stan sie jednym z czlonkow naszej wielkiej rodziny, baw i ucz sie sie razem z nami. Spedzaj swoj wolny czas w doborowym towarzystwie i poznawaj ludzi, ktorych nie spotkasz nigdzie indziej!

ZAPRASZAMY!!!

Organizacja Studentów Polskich

“Zmiana statusu wizowego”

  • Formularz I-539 (podanie o przedluzenie/zmiane statusu nieimigracyjnego; jest dostepny na stronie USCIS: www.uscis.gov);
  • Fotokopie obu stron naszej czesci formularza I-94 i strony identyfikacyjnej w paszporcie (jesli skladajacy podanie ma rodzine, która w zwiazku z tym stara sie o zmiane statusu na F-2, konieczne jest przeslanie odpowiednich dokumentów wszystkich czlonków rodziny);
  • Podpisany przez przyszlego studenta formularz I-20;
  • Kopie dokumentacji finansowej (niewystarczajace srodki finansowe lub podejrzane zródla finansowania studiów – np. sponsorowanie przez czlonków dalekiej rodziny lub obcych ludzi – to jeden z glównych powodów odmowy zgody na zmiane statusu);
  • Czek bankowy lub przekaz pieniezny na $195;
  • List z wyjasnieniem, dlaczego staramy sie o zmiane statusu.

WIZY STUDENCKIE

Część II
“Zmiana statusu wizowego”.

Autor:  Katarzyna Kowalska


Artykul ten zostal pierwotnie opublikowany w “Nowym Dzienniku”


Kto moze zmienic status wizowy podczas pobytu w Stanach?

Wiele osób przyjezdza do Stanów na kilka miesiecy – jako turysci na wizie B-2, do letniej pracy (np. w ramach CampAmerica lub programu Work & Travel na wizie J-1), jako opiekunki do dziecka (na wizie J-1 w ramach programów au pair) – i decyduje juz w trakcie pobytu, ze chcialoby zostac w USA na wizie studenckiej. W wielu przypadkach zamiana statusu wizowego na studencki jest mozliwa bez koniecznosci wyjezdzania do Polski i starania sie o wize w ambasadzie lub konsulacie USA.

Komplikacje dla turystów

Po kwietniu 2002 roku teoretycznie nie jest juz mozliwa zamiana statusu turystycznego (wizy typu B) na studencki [Przeczytaj publikacje USCIS-u dotyczaca zmian z kwietnia 2002 (dokument PDF w jezyku angielskim)]. Od tej reguly oficjalnie jest tylko jeden wyjatek: USCIS (bylego INS) moze uwzglednic podanie o zmiane statusu, o ile dana osoba posiada wize B-2 z adnotacja “potencjalny student” (“prospective student”) lub przy wjezdzie do Stanów otrzymala od urzednika imigracyjnego status B-2 “prospective student”. Tego typu adnotacja do wizy turystycznej wydawana jest osobom, ktore zastanawiaja sie nad rozpoczeciem studiów w Stanach i pobyt w USA planuja przeznaczyc na zapoznanie sie z mozliwosciami studiow, odwiedzenie kampusow uniwersyteckich, spotkania z profesorami, urzednikami biur rekrutacji itp. W przypadku wizy B-2 “prospective student” adnotacja ta widnieje tuz przy klasie wizy na wklejce w paszporcie. W przypadku adnotacji na lotnisku, urzednik imigracyjny zaznacza na formularzu I-94 okienko “prospective student”. Teoretycznie (wg wyzej wspomnianej instrukcji USCIS-u z kwietnia 2002 r.) tylko w takich przypadkach USCIS moze pózniej rozwazyc zgode na zmiane statusu wizowego z B-2 na studencki (choc i to nie gwarantuje wcale, ze byly turysta zgode te otrzyma).

W praktyce znamy wiele przypadkow, kiedy po kwietniu 2002 r. osoby na wizie B-2 nieposiadajace adnotacji “prospective student” zlozyly normalne podanie o zmiane statusu na studencki i otrzymaly zgode USCIS na podjecie studiow. Zgoda ta nie jest automatyczna i w przypadku osob na zwyklych wizach turystycznych jest ja trudniej uzyskac, ale na pewno zdarzaja sie liczne przypadki jej uzyskania, zarowno w celach nauki jezyka, jak i rozpoczecia studiow (na roznych poziomach). Obecnie Departament Stanu sam przyznaje, ze instrukcja z kwietnia 2002 nigdy nie zostala uprawomocniona i obecnie nie obowiazuje — patrzinstrukcja z czerwca 2004. Zajrzyj tez do dzialu historie].

Urzednicy biura rekrutacji miejskiego uniwersytetu nowojorskiego (CUNY) doradzaja, zeby fakt rozwazania nauki w USA zglaszac juz w momencie starania sie o wize turystyczna w konsulacie USA. Otrzymuje sie wtedy wize turystyczna B-2 z adnotacja “Prospective Student”. Równiez i w tym przypadku nalezy zglosic fakt rozwazania studiów w USA urzednikowi imigracyjnemu przy wjezdzie, tak aby zaznaczyl on okienko “prospective student” na formularzu I-94.

USCIS nie wyda zgody na zmiane statusu jakiejkolwiek osobie, która samowolnie przedluzyla sobie pobyt w USA lub zlamala warunki wizowe (np. pracowala na wizie turystycznej). W takich przypadkach (nawet jesli dana osoba wjechala do USA jako prospective student) konieczny jest powrót do kraju ojczystego i spróbowanie szczescia w konsulacie USA (w mysl obecnie obowiazujacych przepisów imigracyjnych, kazdy kto samowolnie przedluzyl sobie pobyt w USA wiecej niz 180 dni, otrzyma zakaz wjazdu do Stanów na przynajmniej 3 lata; przy nielegalnym pobycie powyzej roku zakaz ten obowiazuje na 10 lat).

Zmiana statusu wizowego w USA

Aby zmienic status na studencki, osoby przebywajace w Stanach na wizach J, H czy B musza przede wszystkim dostac sie na studia/ zapisac na intensywne zajecia jez. angielskiego i otrzymac ze szkoly formularz I-20 (potwierdzenie przyjecia na studia). Nastepnie musza one wyslac do odpowiedniego biura USCIS nastepujace dokumenty:

List jest bardzo waznym elementem podania. Powinien on wyjasnic, jaki jest nasz obecny status wizowy, dlaczego planujemy studia w Stanach i dlaczego zmienilismy zamierzenia podczas pobytu w USA. Przede wszystkim zas powinien przekonac urzedników USCIS o dwóch kwestiach: po pierwsze, ze nie klamalismy o naszych zamiarach wjezdzajac do USA na innej wizie niz studencka (czyli powinnismy wyjasnic, co podczas pobytu w USA przekonalo nas do pozostania tu na studiach – np. spotkanie z profesorem, urzednikiem biura rekrutacji, wizyta na kampusie uczelni), a po drugie, ze nie zamierzamy tu zostac na stale po skonczeniu studiów (czyli tak jak w przypadku starania sie o wize studencka w Polsce, nalezy przekonac USCIS o silnych zwiazkach z krajem ojczystym – rodzinnych, materialnych – np. posiadanym mieszkaniu, czy zwiazanych z kariera – np. napisac o ofercie pracy po skonczeniu studiów lub checi podwyzszenia swoich kwalifikacji i zwiekszenia szans na rynku pracy w Polsce poprzez zdobycie wyzszego wyksztalcenia w Stanach).

Po otrzymaniu podania USCIS wysyla petentowi formularz I-797 (Notice of Receipt) z potwierdzeniem wplyniecia podania i numerem sprawy. Proces rozwazania podan o zmiane statusu moze trwac do 6 miesiecy. Przez ten czas skladajacy podanie pozostaje legalnie w USA, ale nie ma praw studenta (np. nie moze pracowac na kampusie). Prawa te nabywa dopiero po otrzymaniu pozytywnej odpowiedzi na formularzu I-797 (Notice of Action). Wiele uczelni nie pozwola na rozpoczecie nauki do momentu otrzymania zawiadomienia o zmianie statusu. W przypadku osob zmieniajacych status z wizy turystycznej (B-1/B-2) obowiazuje w tym wzgledzie formalny zakaz rozpoczecia nauki do momentu otrzymania zgody USCIS na zmiane statusu.

Podróz do Polski po zmianie statusu

Zamiana statusu (czyli de facto wizy pobytowej) nie jest jednoznaczna z otrzymaniem nowej wizy (wjazdowej) – te moga wystawiac jedynie placówki konsularne USA poza granicami kraju. Jesli po zmianie statusu bedziemy chcieli pojechac do Polski (lub jakiegokolwiek innego kraju) na wakacje, konieczna bedzie wizyta w konsulacie USA w celu uzyskania nowej wizy wjazdowej – juz w kategorii F-1.

Teoretycznie osoby, którym USCIS wydal zgode na zmiane statusu na studencki, nie powinny miec problemów z pózniejszym otrzymaniem wizy wjazdowej w przypadku wyjazdu poza granice USA. W praktyce bywa róznie – urzednicy konsularni maja prawo odmówic wydania wizy wjazdowej i fakt, ze jest sie juz studentem w Stanach i ze USCIS (podlegajacy pod Department of Homeland Security) uznal juz raz nasza dokumentacje za wystarczajaca, nie gwarantuje wcale, ze równiez konsulat USA (podlegajacy pod State Department) potraktuje nas przychylnie. W OSP slyszelismy o wielu przypadkach problemów osób, które zmienily status wizowy w Stanach i nastepnie nie otrzymaly wizy podczas pobytu w Polsce lub mialy spore problemy z jej otrzymaniem. Niestety, czasem wyjazd na swieta do Polski konczyl sie przerwaniem studiów w Stanach.

Podróz do Kanady

Innym rozwiazaniem moze byc podróz do kraju trzeciego i staranie sie o wize F-1 w tamtejszym konsulacie USA. Departament Stanu zdecydowanie preferuje, aby o wizy studenckie starac sie w kraju ojczystym petenta. Jednakze z doswiadczen osób zwiazanych z OSP wiemy, ze konsulaty USA w Kanadzie (np. w Ottawie) i w Hiszpanii wydaja wizy studenckie starajacym sie o nie Polakom. Rozwiazanie kanadyjskie jest o tyle godne uwagi, ze wymaga jedynie krótkiej nieobecnosci w Stanach i jest stosunkowo tanie.

Osoba wyjezdzajaca po wize studencka do Kanady powinna zabrac ze soba wszystkie dokumenty wymagane przez Departament Stanu (wyszczególnione w artykule z zeszlego tygodnia). Musi tez pamietac, zeby po otrzymaniu wizy (bedzie wówczas posiadac dwie wizy wjazdowe w paszporcie) zglosic na granicy, na którym statusie bedzie przebywac w Stanach. Jesli dana osoba wyjezdza do Kanady po wize np. w srodku swojej praktyki letniej na wizie J-1, wracajac do USA musi zglosic, ze wjezdza jako praktykant (i otrzymac status J-1). Po zakonczeniu praktyki musi jeszcze raz przekroczyc granice USA i tym razem dopiero powrócic na statusie studenta. W przeciwnym wypadku (czyli wjechania na statusie F-1 tuz po otrzymaniu wizy, czyli w srodku praktyki letniej) narusza zasady pobytu w USA na wizie studenckiej (zwiazane z prawem do pracy). Moze to grozic nawet deportacja.